Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Kοινό Ελληνογαλλικό ΠΜΣ Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΜΣ

Γενικές πληροφορίες 

Το Κοινό ΠΜΣ «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών» είναι πρόγραμμα μονοετούς φοίτησης (60 ECTS), χωρίς τέλη εγγραφής και φοίτησης. Το πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήται στο πανεπιστήμιο της Angers και το δεύτερο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. O διδακτικός φόρτος είναι ισοκατανεμημένος στα δύο εξάμηνα, δηλαδή, 30 ECTS ανά εξάμηνο. 

Γνωστικό αντικείμενο 

Γνωστικό αντικείμενο του Κοινού ΠΜΣ είναι η Διδακτική των γλωσσών πολιτισμών, με ειδίκευση στον διαπολιτισμό και την πολυγλωσσία.  

Σκοπός 

Σκοπός του Κοινού ΠΜΣ «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών» είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλία των σύγχρονων σχολικών πληθυσμών, αποτέλεσμα τόσο των μεταναστευτικών και προσφυγικών κινήσεων όσο και της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Στόχοι του Κοινού ΠΜΣ 

  • Προσέλκυση πολύγλωσσων υποψηφίων: επιπτώσεις στη διδασκαλία/εκμάθηση των γλωσσών, νέα διαπολιτισμικά δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. 

  • Προαγωγή της πολυγλωσσίας στη διδασκαλία (γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά), με έμφαση στις ομοιότητες, τις διαφορές και τις πολιτισμικές σχέσεις των γλωσσών κατά τρόπο αναστοχαστικό, κριτικό και εποικοδομητικό. 

  • Ανταπόκριση σε μια νέα ανάγκη κατάρτισης, δεδομένης της πολυπολιτισμικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας των σχολικών κοινοτήτων, μέσα από τη συστηματική και κριτική θεώρηση του περιβάλλοντος διδασκαλίας και του εαυτού. 

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα επιπέδου 7 

Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων καθώς και τους Περιγραφικούς Δείκτες του Δουβλίνου, καθορίζονται ως εξής: 

  • Ανάπτυξη της παιδαγωγικής και διδακτικής ικανότητας των εκπαιδευομένων  

  • Διεύρυνση των γνώσεων και των ικανοτήτων  που αποκτήθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών  

  • Απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαπολιτισμική μεσολάβηση στη σχολική τάξη 

  • Ανάπτυξη της κριτικής και ερευνητικής ικανότητας 

  • Ενδυνάμωση της κοινωνικής ικανότητας και του ηθικού και δημοκρατικού αισθήματος των εκπαιδευομένων 

  • Ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με τη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα της σχολικής τάξης 

  • Ενίσχυση της αυτόνομης μάθησης και της αυτενέργειας. 

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων 

Στο Κοινό ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων Τμημάτων Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων (από το ΔΟΑΤΑΠ, όπου απαιτείται) ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, με επίπεδο τουλάχιστον πολύ καλής γνώσης της Γαλλικής (επίπεδο Γ1 «Πολύ καλή γνώση»), εάν οι υποψήφιοι δεν είναι κάτοχοι του Πτυχίου Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τμήματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Εάν η γλωσσομάθεια δεν πιστοποιείται με την προσκόμιση πιστοποιητικού, οι υποψήφιοι θα καλούνται σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις.  

Ο αριθμός των εισακτέων στο Κοινό ΠΜΣ ορίζεται σε δέκα (10) ανά συνεργαζόμενο φορέα.  

Απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι φοιτητές υποχρεούνται: 

  • να ολοκληρώσουν επιτυχώς 7 υποχρεωτικά μαθήματα και 3 μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής 

  • να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση 

  • να εκπονήσουν Έκθεση Πρακτικής Άσκησης και Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. 

Εγγραφή 

Η εγγραφή στο ΠΜΣ έχει ισχύ ενός έτους και υπόκειται στις προβλεπόμενες διαδικασίες από τα δύο συνεργαζόμενα ιδρύματα.  

Γλώσσες διδασκαλίας 

Ως γλώσσες διδασκαλίας προβλέπονται τα γαλλικά και τα αγγλικά. Γλώσσες συγγραφής της ΜΔΕ είναι η γαλλική, η αγγλική ή η ελληνική ανάλογα με το θέμα της ΜΔΕ.